Saturday 7 January 2012

Cream Puff Kastard Berjagung


 Saya buat cream puff ni untuk minum petang. Saya buat ni menghasilkan 14 biji cream puff.


Bahan-Bahannya:-
45 gm butter
65 gm tepung gandunm
2 biji telur
100 mll air

Cara-caranya:-
Didihkan butter bersama air apabila butter dan cair perlahankan api dan masukkan gandum dan kacau sebati. Tutup api dan masukkan telur dan kacau sebati. masukkan dalam plastik kon dan nozzle bintang. Paipkan dalam dulang pembakar yang telah diletakkan marjerin. Bakar hingga perang dan setelah sejuk belah 2 dan ditengah-tengah letakkan inti kastard.

Bahan-Bahan Kastard:-
1 sudu tepung gandum
1 sudu tepung jagung
1 sudu tepung kastard
1 cawan susu segar
1 sudu kecil aisin vanila
1 biji telur
1/2  tin creamer jagung
gula 4 sudu

Cara-caranya:-
Campur semua bahan di atas dan masak hingga pekat.

No comments:

Post a Comment