Sunday 1 January 2012

Tempe Celup Tepung Rangup

Dah lama saya tk makan tempe celup tepung rangup. Saya belajar masak ni daripada Nor kawan rumah sewa lama dulu. Semasa duduk ramai2 di rumah sewa makan tempe ni ramai2 mmg sedap. Makan sorang2 macam hari ni tk sesedap makan ramai2. Selamat mencuba...resepi ni memang sedap.

Resepinya:-
tempe dipotong nipis-nipis
5 sudu tepung gandum
5 sudu tepung beras
2 sudu marjerin
sedikit garam
2 sudu serbuk kari
1 sudu cili boh
sedikit air
minyak secukupnya untuk menggoreng

Sambal Kicap:-
6 biji cili padi -tumbuk halus
2 ulas bawang putih - tumbuk halus
1 sudu gula
kicap manis kipas udang secukupnya

Cara-caranya:-
tepung gandum, tepung beras, marjerin, garam, serbuk kari, cili boh, air dicampur semua dijadikan tepung untuk mencelup tempe. Lepas celup dalam tepung goreng dalam minyak yg banyak. Dah garing angkat dan sedia di makan dengan sambal kicap

No comments:

Post a Comment