Wednesday 1 February 2012

Laksa Penang/Kedah/Utara

Laksa adalah antara makanan kegemaran saya...tak kisah laksa apa pun asalkan laksa. Kali ni saya masak Laksa Utara. Lagi lama kuahnya dipanaskan lagi sedap.

Bahan-Bahan:-
Laksa
bawang besar mayang
cili padi potong kecil-kecil
telur rebus
limau kasturi
timun dipotong halus

Bahan-bahanya kuahnya (Anggaran makan untuk 4 orang):-
5 ekor ikan selayang (direbus bersama asam keping selepas itu isinya dikisar halus)
 1 kuntum bunga kantan-dimayang kasar
10 biji bawang kecil merah/2 biji bawang besar merah -dikisar halus
segenggam cili kering - dikisar halus
5 biji cili padi - dikisar halus
3 keping asam keping
sedikit belacan
daun kesom
garam
air rebusan ikan dan air tulang ikan

Cara-caranya:-
Campur semua bahan di atas dan masak hingga kuah pekat dan rasanya secukup rasa. Setelah itu boleh lah dituang ke atas laksa.





No comments:

Post a Comment