Saturday 15 December 2012

laksa terengganu kuah putih

pagi minggu hari ni saya masak laksa terengganu kuah putih..sama dgn kuah laksam...selain kuah putih Terengganu juga ada laksa kuah mcm kari..ia lebih kurang kuah laksa johor.
Bahan-bahan:-
laksa beras
2 cawan santan- panaskan sehingga hampir mendidih sahaja
6 biji bawang merah
1 sudu besar lada hitam
garam
4 ekor ikan selayang dipanggang - ambil isi dan tumbuk hancur
bahan-bahan ulam:-
timun
kacang panjang
tauge
daun kemangi/ selasih
daun kesom
pucuk gajus
*potong ulam2 ni halus2.
cara-caranya:-
bawang & lada hitam ditumbuk halus.
campurkan semua bahan tumbuk, garam, ikan ke dalam santan yang dipanaskan terlebih dahulu
makan dgn laksa dan ulam. sekiranya nak pedas masukkan cili boh semasa nak mkn.

No comments:

Post a Comment