Tuesday 18 October 2011

Cara-Cara Membuat Tempe

Cara-caranya:-
  1. 1 Kg Kacang Soya-direndam selama 2 malam (kalau airnya berbuih gantikan dengan air lain)
  2. Toskan dan buang kulitnya
  3. Rebus 30 minit
  4. Anginkan atas kain hingga kering-setelah itu diragi (1 sudu besar ragi)
  5. Dibungkus dalam daun pisang dan simpan ditempat gelap dan dibungkus dalam kain
  6. Hari kedua dah jadi tempe

Nota:- kacang soya tak boleh kena minyak atau garam
         - Cara membuat ragi- ambil tempe yang dah nak busuk berwarna agak hitam dipotong kecil-kecil dan   dijemur hingga kering. Lepas itu dikisar hingga halus

2 comments:

  1. sedap di goreng dgn tepung kentucky seminggu 3 kali makn tempe xmkn nasi pn dah kenyang......

    ReplyDelete
  2. owh yer ke...boleh cuba nanti..tak makan nasi boleh kurus hehehe

    ReplyDelete