Sunday 16 October 2011

Kelas Air Tauhu, Taufu Fa, Tempe, Serunding Ikan

Alhamdulillah dapat juga saya ikuti kelas Rumahtangga di Masjid Putra, Putrajaya pada 15 Oktober 2011 yang memang saya minati. Sebelum ini saya tk berkesempatan nak ikutinya. Banyak aktiviti menarik dan bermanfaat yg diadakan di sini antaranya kelas mengaji, taranum, kuliah dan macam2 lagi  yang diadakan pada waktu dan hari yang berbeza. Kali ini kelas membuat air tauhu, taufu fa, tempe dan serunding ikan. 

kacang soya yang dah direbus dan dibuang kulit untuk membuat tempe



kacang soya yg dah direndam dan dikisar halus untuk dapatkan susunya
Tapis dengan kain untuk ambil susu soya
Susu soya
hampas soya
kacang soya tidak boleh direndam lebih dari 6 jam untuk dapatkan susu yang banyak
Bahan yang digunakan untuk keraskan taufu fa
Cikgu tengah tunjuk ajar
Ragi tempe diletakkan utk buat tempe
Add caption
Keringkan soya atas kain untuk tempe
dah letak ragi bungkus soya
dah siap bungkus simpan dalam kain selepas 2 hari dah masak
Serunding ikan
Pelancong asing nak bergambar dgn peserta memasak
Rupa soya dah jadi tempe pada hari kedua
Inilah hasil masakan yang dibawa balik tapi saya makan kat situ jer


No comments:

Post a Comment