Alhamdulillah dapat juga saya ikuti kelas Rumahtangga di Masjid Putra, Putrajaya pada 15 Oktober 2011 yang memang saya minati. Sebelum ini saya tk berkesempatan nak ikutinya. Banyak aktiviti menarik dan bermanfaat yg diadakan di sini antaranya kelas mengaji, taranum, kuliah dan macam2 lagi yang diadakan pada waktu dan hari yang berbeza. Kali ini kelas membuat air tauhu, taufu fa, tempe dan serunding ikan.
kacang soya yang dah direbus dan dibuang kulit untuk membuat tempe |
kacang soya yg dah direndam dan dikisar halus untuk dapatkan susunya |
Tapis dengan kain untuk ambil susu soya |
Susu soya |
hampas soya |
kacang soya tidak boleh direndam lebih dari 6 jam untuk dapatkan susu yang banyak |
Bahan yang digunakan untuk keraskan taufu fa |
Cikgu tengah tunjuk ajar |
Ragi tempe diletakkan utk buat tempe |
Add caption |
Keringkan soya atas kain untuk tempe |
dah letak ragi bungkus soya |
dah siap bungkus simpan dalam kain selepas 2 hari dah masak |
Serunding ikan |
Pelancong asing nak bergambar dgn peserta memasak |
Rupa soya dah jadi tempe pada hari kedua |
Inilah hasil masakan yang dibawa balik tapi saya makan kat situ jer |
No comments:
Post a Comment