Thursday 27 March 2014

Moist Red Velvet Cake

The Best, Easy and Moist Red Velvet Cake ni saya ambil dari blog aziejaya memang sedap sangat. Cream Cheese saya reka sendiri resepinya. Cream ni tak cair dan senang nak mendekonya.

Sumber: Azie Kitchen
Dihasilkan: diaridapurmida
 
Bahan bahan:
2 cawan all purpose flour
1 sk baking soda
1 sk baking powder
1 sk garam
2 sb unsweetened cocoa powder
2 cawan gula kaster
1 cawan vegetable oil
2 biji telur
1 cawan buttermilk
2 sk vanilla extract
1-2 oz. red food coloring (guna 2 sb)
1 sk white distilled vinegar
½ cawan plain hot coffee (jangan skip)

Bahan bahan:
Panaskan oven pada 170C.
Di dalam mangkuk satukan tepung, baking soda, baking powder, cocoa powder dan garam. Ketepikan. 
Di dalam mixing bowl, gaul sebati gula dan minyak. Kemudian masukkan telur, buttermilk, vanilla dan pewarna. Putar sehingga sebati. Tuangkan coffee dan white vinegar.
Akhir sekali, masukkan tepung ke dalam adunan sedikit demi sedikit dengan diputar sebati setiap kali memasukkannya.
Lenser minyak dan ayak tepung ke dalam 2 loyang. Tuangkan adunan sama banyak. Bakar selama 30-40 minit atau sehingga masak. Jangan terlebih masak kerana ianya akan terus masak semasa menyejuk.
Sejukkan atas wire rack sebelum diletak frosting.
Nota:
Untuk cupcake, bakar selama 18-20 minit.


Cream Cheese Frosting
Bahan-bahan
250gm cream cheese
200 gm creamwell
50 gm butter
1 tsb esen vanila
1/2 cawan gula aising - ayak

*boleh tambah sedikit perasa lemon jika suka untuk kurangkan bau cheese

No comments:

Post a Comment