Monday 26 December 2011

NASI DAGANG


Sempena cuti Krismas ni saya buat nasi dagang untuk kami bertiga adik-beradik makan. Dah lama tak masak nasi dagang ni. Untuk lauk gulai ikan tongkol / aya saya masak malam dan nasinya saya masak pagi. Sepanjang hari kami mkn nasi ni ( Breakfast dan lunch).


Bahan-bahan untuk nasi dagang:
4 cawan beras wangi (rendam 3 jam)
1 inci halia - mayang halus panjang
5 biji bawang kecil merah- mayang halus
2 sudu besar halba- rendam dalam air panas bagi kembang
santan pekat 2 cawan- masukkan garam dan gula secukup rasa


Cara-caranya:-
Kukus beras hingga masak dan angkat dan masukkan 2 cawan air dan gaul rata. lepas itu kukus sekali lagi hingga naik wap atau beras nampak betul2 masak. Angkat dan masukkan ke dalam bekas dan gaul bersama santan, bawang, halba dan halia dan siap untuk dimakan

Lauk ikan Tongkol/Aya:-
Kukus ikan bersama garam, asam keping, lengkuas, kunyit,manisan...nanti sambung lagi resepi ni esok

2 comments: