Monday, 23 December 2013

Nasi Arab Hadramaut

Nasi Arab ni memang sedap dan dah beberapa kali saya membuatnya..tapi kan saya derhaka sikit cara masak dan makannya disebabkan saya tak makan dengan lauk nasi arab. Biasa saya makan dengan gulai daging terengganu atau ayam masak kurma bersama acar.

Dihasilkan: diaridapurmida
Sumber: Dapurmamasya.blogspot.com

Resepi Nasi Arab Hadramaut

bahan2 utk nasi:-
 5 cawan beras basmati Pusa
 1cwn beras sukatan; 1 1/2 cawan @ 2 cwn air bergantung kpd jenis beras
1 biji tomato yg masak - potong
2 labu bawang besar - potong bulat
1 biji lada hijau - potong besar. tambah kalau nak pedas
3 biji Buah pelaga, 
3 helai bay leaf, 
 1 batang kulit kayu manis,
cengkih,
1/2 ketumbar(debu),lada  1
1/2 sb jintan putih(debu)
1/2 sb jintan manis (debu)
1/2 sk lada hitam (boleh tambah kalau nak pedas) - sy tk letak pun
1 sb serbuk za'afaran - warna kuning mcm serbuk kunyit 
Minyak masak - guna minyak jagung
1 kiub ayam/air rebusan ayam
garam secukupnya

cara-caranya:-
Tumis bahan rempah kasar lepas tu masukkan bawang. Bawang dah wangi masukkan air dan stok ayam, daun bay leaf, garam, beras yang telah dicuci. Pastu masaklah nasi spt biasa.

No comments:

Post a Comment