Saturday, 20 July 2013

Singgang Pedas Ikan Merah

Saya petang ni teringin makan singgang pedas. Kebetulan ada ikan merah jadinya singgang pedas ikan merah. Resepi ni dari Terengganu tapi saya ubah sikit -sikit ikut bahan yang ada di dapur. Biasa orang letak daun kesom tapi saya tak letak sebab tak ada.

Bahan-bahan:-
1/4 ekor ikan merah
1 inci kunyit hidup*
1 inci lengkuas*
1 keping asam keping
2 batang serai
1 biji cili merah*
3 biji cili padi*
4 ulas bawang putih*
3 ulas bawang merah*
Nenas
Bendi
Cili padi
Buah tomato

Cara-caranya:-
-Bahan bertanda* dikisar
-Masukkan 2 cawan air dan bahan kisar. Biarkan mendidih.  Masukkan asam keping, serai, garam. Lepas itu masukkan ikan dan nenas. Ikan dah masak masukkan bendi, tomato dan cili padi. Tutup api dan makan dengan nasi panas.

No comments:

Post a Comment