Sagu gula melaka merupakan makanan tradisional dan memang sedap. Saya amat menyukainya. Saya pelajari resepi ni dari kelas masakan di Masjid Putra. Semalam saya cuba membuatnya sendiri seperti yang cikgu ajar untuk berbuka puasa bersama adik. Hasilnya memang sedap dan gambar seperti dibawah.
Bahan-bahan sagu:-
1 cawan sagu - rendam sekejap
3 cawan air
1 sudu kecil garam
1 sudu besar gula
Caranya:-
Panaskan air masukkan garam dan gula. Apabila mendidih masukkan sagu. Masak hingga sagu berubah jernih. Dah masak lalukan di air paip utk kurangkan sagu terlalu melekat.
Air gula:-
2 cawan gula merah/gula melaka
1 cawan gula putih
3 cawan air
Daun pandan
Santan pekat secukupnya dan masak hingga mendidih jangan sampai pecah minyak dan letak garam sikit.
No comments:
Post a Comment