Pau yang lembut dan agak gebu ini saya ambil resepinya dari blog Chef Hanieliza…saya letak inti kelapa warna pink hehehe…ok terima kasih kepada Chef Hanieliza kerana sudi berkongsi resepi yang sedap ini…jom kita tgk resepinya di bawahbahan.500 gm tepung pau atau tepung gandum1/2 s/k baking powder1/2 s/k garam1 s/b gula2 s/k yeart mauripan2 s/b shorterning250 gm air suamCara1. Gaul rata semua bahan kecuali air.2. Masukkan air sedikit-sedikit sehingga habis.3. Uli sehingga licin[tak lekat ditangan]4. Tutupkan dgn kain lembab dan biarkan naik 2X ganda.5. Tumbukkan adunan dan bahagikan adunan menjadi ketulan kecil.6. Bulatkan dan lmasukkan inti mengikut kesukaan sendiri [inti ayam/kacang merah/kaya/kelapa/daging].7. Lapikkan adunan diatas keratan daun pisang atau kertas.8. Rehatkan adunan sehingga naik lagi.9. Panaskan kukusan.10. Masukkan adunan dan masakkan selama 10 minit. |
Sunday, 24 February 2013
Pau inti kelapa
Labels:
kuih muih
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment