Friday, 18 November 2011

Singgang Daging

Memandangkan daging korban masih ada saya mencuba singgang daging merupakan masakan kelantan...Resepinya saya ambil dari MyResepi

Bahan-bahan

  • Daging (ikut suka banyak mana)-dihiris nipis-nipis
  • 2 jenis cili (cili padi, cili kering-jika suka pedas)
  • Ketumbar-ditumbuk sedikit
  • asam keping (ikut suka)
  • bawang putih
  • bawang merah
  • lengkuas
  • sedikit manisan kerek/gula melaka
  • budu (memang lagi sedap kalau masukkan)
  • garam dan gula secukup rasa

Cara-cara

  1. Daging dipotong nipis, sejat
  2. Bawang putih, merah, lengkuas dipotong nipis, Cili padi di potong kecil-kecil
  3. Masukkan semua bahan dan gaul lebih elok kalo diperap sekajap.
  4. Jerang diatas api sampai daging masak. Rasanya daging singam ni pedas, manis, masin dan masam. Makan dengan nasi putih.
    

No comments:

Post a Comment