Bahan-bahan ( 6 orang )
- Untuk Ayam
- 1 ekor ayam – potong 8 bahagian, rebus selama 10 minit dan toskan
(simpan air rebusan ayam untuk buat sup)-kite guna air nie jgk utk masak nasik
- ½ sudu besar Jintan Manis – goreng tanpa minyak hingga naik bau
- ½ sudu besar Jintan Putih – goreng tanpa minyak hingga naik bau
- 3 sudu besar Biji Ketumbar – goreng tanpa minyak hingga naik bau
- 1 sudu besar Serbuk Kari Ayam
- 1 sudu besar Serbuk Kunyit
- ½ sudu besar Serbuk Lada Putih
- 3 ulas Bawang Putih
- 1cm Halia
- Sedikit Air
- 1 sudu kecil Garam
- Minyak masak untuk menggoreng.
- Untuk Sambal
- Sedikit minyak masak
- 10 batang Cili merah (lebihkan jika mahu lebih pedas)
- 10 biji Cili padi
- 10 biji Bawang kecil/merah, hiris
- 3 biji Bawang putih, hiris
- 5 biji Tomato, potong 4
- 5 cm Belacan
- 2 sudu Ikan Bilis-kite lebihkan cikit
- 3 sudu gula merah/secukup rasa
- Untuk Nasi
- 3 cawan beras dibasuh dan ditoskan
- 3 ulas bawang putih
- satu btg kayu manis
- 4 biji buah pelaga
- 2 kuntum bunga lawang
- sedikit butter
- garam
- kiub pati ayam/daging
- 6 cawan air rebusan ayam (yg disimpan td)
Cara-cara
Untuk Ayam Penyet
-
Masukkan kesemua bahan (kecuali minyak masak) dalam pengisar, kisar hingga halus.
-
Lumur bahan yang telah dikisar pada ayam dan perap semalaman.
-
(Simpan bahan kisar yang berlebihan untuk goreng tempe dan tahu.)
-
Setelah perap semalaman, golek-golekkann pada tepung beras.
-
Panaskan minyak dan goreng hingga garing.
-
Untuk Sambal
-
Panaskan minyak. Goreng ikan bilis hingga garing/rangup. Angkat dan ketepikan.
-
Goreng belacan seketika Angkat dan ketepikan.
-
Masukkan bawang merah, bawang putih dan cili. Setelah layu, masukkan tomato. Gaul rata dan tutup api. Angkat dan ketepikan.
-
Sejukkan semua bahan yang telah digoreng pada suhu bilik.
-
Masukkan kesemuanya ke dalam pengisar atau lesung batu. Kisar atau tumbuk sehingga separa halus.
-
Masukkan semua bahan tumbuk ke dalam periuk dan panaskan.
-
Masukkan gula merah dan gaul rata.
-
Rasa sambal yang terhasil, tambah garam atau gula merah jika perlu
mengikut citarasa.* Sambal boleh disediakan sehari sebelum hidangan
sajian. Simpan sambal dalam peti sejuk. Panaskan sambal sebelum
disajikan.
Untuk Sup
-
Masukkan garam secukup rasa pada air rebusan ayam.-kite tambah ayu
manis, bunga lawang, pelaga dan ketumbar (boleh masukkan terus sup
bunjut kalo ade).
-
Panaskan sebelum dihidangkan. Tabur hirisan daun sup dan daun bawang pada sup semasa disajikan.
-
-
- Untuk Nasi
-
Panaskan butter. Tumis bawang putih, kayu manis, bunga lawang dan buah pelaga sehingga wangi.
-
Masukkan beras yg dah ditoskan. Kacau lebih kurang 3-5 minit.
-
Masukkan air rebusan ayam, garam dan kiub ayam/daging. Tunggu sehingga menggelegak sedikit.
-
Pindah ke periuk nasi letrik dan masak macam biasa.
|
No comments:
Post a Comment