Saturday 31 December 2011

Karipap Daging


Karipap ini sesuai di makan untuk breakfast atau minum petang atau bila-bila masa kita suka. Kali ni saya buat karipap inti kari daging bersama kentang.Kulitnya sangat ranggup. Kita boleh buat banyak2 dan jadikan karipap frozen. Sedia menerima tempahan RM 3.80 untuk 10 biji.

Tips menggoreng karipap agar kulitnya ranggup:-
Setelah karipap dikeluarkan dari peti sejuk biarkan ia lembut dahulu baru digoreng dengan api yang sgt perlahan dan minyak yang banyak.




Monday 26 December 2011

PUDING JAGUNG PANDAN KOKTEL


Puding ni resepinya saya perolehi dari blog masakan Hanieliza Cooking. Ada sedikit kelainan dari resepi asal sebab saya guna perisa pandan.

Sumber Asal: Puding Jagung Rasberi (Hanieliza Cooking)

Bahan Puding
1 cawan susu cair
1 cawan jagung cream
1 cawan gula
1 cawan tepung kastad
1 cawan tepung jagung
5 cawan air

Bahan Agar
1 kotak agar2 Lady's Choice perisa Rasberi/Srawberry /pandan
buah2 koktel dalam tin

Cara
1. Masukkan semua bahan puding dan kacau dalam kuali diaats api sehingga nampak masak.
2. Masukkan dalam cawan berkaki atau acuan puding kaca.
3. Masakkan adunan agar2 mengikut arahan di kotak dan tuangkan atas puding.
4. Masukkan buah2 koktel dalam tin dan sejukkan.
5. Hidangkan sejuk.

NASI DAGANG


Sempena cuti Krismas ni saya buat nasi dagang untuk kami bertiga adik-beradik makan. Dah lama tak masak nasi dagang ni. Untuk lauk gulai ikan tongkol / aya saya masak malam dan nasinya saya masak pagi. Sepanjang hari kami mkn nasi ni ( Breakfast dan lunch).


Bahan-bahan untuk nasi dagang:
4 cawan beras wangi (rendam 3 jam)
1 inci halia - mayang halus panjang
5 biji bawang kecil merah- mayang halus
2 sudu besar halba- rendam dalam air panas bagi kembang
santan pekat 2 cawan- masukkan garam dan gula secukup rasa


Cara-caranya:-
Kukus beras hingga masak dan angkat dan masukkan 2 cawan air dan gaul rata. lepas itu kukus sekali lagi hingga naik wap atau beras nampak betul2 masak. Angkat dan masukkan ke dalam bekas dan gaul bersama santan, bawang, halba dan halia dan siap untuk dimakan

Lauk ikan Tongkol/Aya:-
Kukus ikan bersama garam, asam keping, lengkuas, kunyit,manisan...nanti sambung lagi resepi ni esok

PUDING ROTI KUKUS


Bahan-bahan:-
8 keping roti
2 tin / 2 1/2 mug susu segar
2 biji telur
8 sudu gula
sedikit kismis
Aisin Vanila
sedikit marjerin/butter untuk disapu atas roti

Cara-caranya:
Roti potong 4 dan susun dalam loyang. Susu, telur, gula, aisin diblender  bagi sebati dan tuang atas roti dan tabur kismis. lepas tu kukus 30 minit.

CENDAWAN GORENG


PENGAT UBI KELEDEK


LEMPENG CICAH SAMBAL SARDIN


KEK JEM NENAS