Tuesday 18 October 2011

Cara-Cara Membuat Tempe

Cara-caranya:-
  1. 1 Kg Kacang Soya-direndam selama 2 malam (kalau airnya berbuih gantikan dengan air lain)
  2. Toskan dan buang kulitnya
  3. Rebus 30 minit
  4. Anginkan atas kain hingga kering-setelah itu diragi (1 sudu besar ragi)
  5. Dibungkus dalam daun pisang dan simpan ditempat gelap dan dibungkus dalam kain
  6. Hari kedua dah jadi tempe

Nota:- kacang soya tak boleh kena minyak atau garam
         - Cara membuat ragi- ambil tempe yang dah nak busuk berwarna agak hitam dipotong kecil-kecil dan   dijemur hingga kering. Lepas itu dikisar hingga halus

Butter Cream



Putar Krimwell hingga kembang lepas itu masukkan gula aising atau sirap sedikit -sedikit
 dan putar . Lepas itu masukkan air dan putar lagi hingga betul-betul kembang menjadi cream

Masukkan dalam mangkuk dan kacau dengan sudip sekejap untuk membuang angin
Bahan-bahan:-
1kg krimwell
300gm gula aising (diayak dahulu)
1/2 cawan atau 100 mll air atau air buah
vanila

atau

Bahan-bahan:-
300/250 gm butter tanpa garam
700/750 gm krimwell
600 mll sirap atau 1 tin susu pekat manis
vanila

Bahan-bahan untuk sirap:-
1kg gula
600 mll air
2 gm lemon jus atau jus limau nipis


Biskut Crunchy Milo

Bahan-bahannya:-
240 gm butter
120gm gula kastor
2 biji kuning telur
60 gm kelapa kering
4 tsb serbuk koko
80 gm tepung jagung
340 gm tepung gandum
sedikit esen vanila
crunchy milo untuk inti
coklat masakan untuk salut
coklat strawberi untuk hiasan
cawan kertas

Cara-cara membuatnya seperti dibawah:-
Crunchy milo


Letakkan inti cruchy milo ditengah dan bulat2kan
Bakar biskut dah masak biarkan sejuk
Dah sejuk celupkan dengan coklat
Masukkan dalam bekas kertas



Corakkan coklat strawbery


Program Pengurusan Rumahtangga

Para Peserta
Cikgu memasak
Senarai nama kehadiran...nama saya yang ke-30

Shopping dan Jalan-jalan di KL



Lepas kelas memasak saya g teman eda beli barang untuk hantaran kahwinnya...kami g low yat beli hp samsung galaxy. Pastu g beli minyak wangi di Sogo...1 million..uhhh wangi sgt..dah jatuh hati dengan baunya.
Gambar yang diambil dengan hp saya sekarang dah tk cantik tak terang pic2nya...rasa mcm nak tukar hp baru jer.

Breakfast Nasi Lemak


Sebelum g kelas memasak 16 Oktober 2011 saya bfast nasi lemak dulu di Presint 8. Nasi lemak kukus ni memang sedap. Kalau lauk biasa (telur,bilis,timun, kacang) RM1 jer..kalau tambah lauk lainlah pulak harganya. Tiap2 pagi mesti kena makan makanan berat...bilalah nk insaf kurangkan makan berkarbohidrat ni..badan makin gemuk ni...banyak pakaian dah tk muat atau pakaian mengecil ni..hehehe. Kali ni makan Eda yang belanja makan ..terima kasih Eda. Malam tadi Eda tido dirumah saya sb tk sempat nak balik Seremban dah lewat malam.

Sunday 16 October 2011

Kelas Kek dan Biskut


 16 Oktober 2011..saya ikuti kelas membuat serta hias kek dan biskut cruncy milo di Masjid Putra.

Kek dibelah 2 atau 3


Sapu kek dengan sirap dahulu baru sapu dgn krim
Tengah hias kek

Sikat kek



Kek pertama saya buat
Kek-kek para peserta

Posing depan kek


Bahan Kek Sponge dan cara buatnya

Kek dan Biskut yang dibawa balik


Kelas Air Tauhu, Taufu Fa, Tempe, Serunding Ikan

Pengat Tapai Ubi Kayu


Tempe Masak Kicap


Biskut Dahlia


Biskut Arab


Kari Ayam


Ikan Percik


Sayur Campur


Kerabu Sotong


Ikan Keli Goreng Bercili


Udang Masak Lemak Cili Api


Ikan Bawal Tiga Rasa


Tart Gulung


Biskut Conrflake Coklat


Biskut Coklat Chips




Sayur Air